Noin vuoden päästä tähän aikaan olemme jännän äärellä! Meille Kuhmoisten yhtenäiskoulun väelle valmistuu nimittäin uusi koulu. Haastattelimme koulun rakennusprojektin tiimoilta rehtori Juha Nupposta. Ohessa on myös arkkitehtitoimiston laatimia kuvia, joista voi suuntaa-antavasti nähdä, millaiselta koulu ehkä tulee näyttämään.
1) Kertoisitko hieman uudesta koulusta?
Kuhmoisten yhtenäiskoulun uusi koulurakennus sijoittuu nykyisten rakennusten välittömään läheisyyteen. Uuteen koulutaloon tulevat esteettömät tilat oppilaille ja opiskelijoille 5.-luokkalaisista ylöspäin, luonnontieteiden ja kotitalouden luokat, keittiö ja ruokasali, monitoimitila sekä oppilashuollon ja henkilöstön tilat. Tiloja ovat suunnitelleet arkkitehdit, joilla on kokemusta koulurakennuksista, ja he ovat kuunnelleet käyttäjien toiveita. Koulun tilat tulevat tehokkaaseen käyttöön, ja niitä pystytään joustavasti muuntelemaan mm. siirtoseinien avulla.
2) Milloin koulun on tarkoitus valmistua?
Tämänhetkisen suunnitelman mukaan urakka valmistuu marraskuussa 2021. Toiveenamme on päästä siirtymään uuteen rakennukseen viimeistään kevätlukukauden 2022 alusta.
3) Miten lukiolaiset on huomioitu uudessa koulurakennuksessa?
Lukiolaisilla on omat kotiluokat, joten siirtyminen luokkahuoneiden välillä vähenee, mikä toivottavasti antaa paremman rauhan keskittyä opiskeluun. Kotiluokkien läheisyydessä on erilaisia pienempiä ryhmätyö- ja eriyttämistiloja sekä ns. oppimisaula, joita lukiolaiset voivat käyttää. Luonnontieteiden opetustilat ovat ajanmukaiset. Ergonomia-asiat on huomioitu mm. niin, että suurin osa pulpeteista, pöydistä ja tuoleista on säädettäviä. Oppikirjalainaamo tulee oppimisaulan yhteyteen. Opiskelijoiden säilytyslokeroissa sekä tiloissa on huomioitu tietokoneiden ja muiden laitteiden latausmahdollisuus. Suuri monitoimitila on lukiolaisten vapaassa käytössä silloin, kun siellä ei järjestetä oppitunteja. Monitoimitilassa on erityyppisten istumien ja pöytien lisäksi mm. minikeittiö ja kirjasto. Ylioppilaskirjoituksia varten kotiluokkia yhdistetään sopivan kokoisiksi koesaleiksi siirtoseinien avulla.
4) Onko opiskelijoilla mahdollisuus vaikuttaa koulun suunnitteluun?
Opettajilla on jo ollut mahdollisuus kursseillaan kerätä opiskelijoilta ajatuksia ja toiveita tulevista oppimisympäristöistä. Palautteet on välitetty suunnittelijoille. Irtokalusteita pyrimme saamaan tämän lukuvuoden aikana koekäyttöön, ja tuossa yhteydessä opiskelijat voivat esittää ajatuksiaan erityyppisistä istuimista ja pöydistä. Jatkossakin kaikki ideat välitetään suunnittelijoille, jotka pyrkivät ottamaan ne huomioon.
5) Mikä mielestäsi on parasta uudessa koulussa?
Terveet ja toimivat tilat, joissa on pyritty huomioimaan nykypäivän oppimisympäristöiltä edellytettävät seikat. Uusi koulurakennus toivottavasti antaa käyttäjilleen uudenlaista intoa opiskella ja tehdä työtä haasteellisten vuosien jälkeen!
Kiitokset Juha-reksille haastattelusta!