Tietoa ratsastuslinjasta


Kuhmoisten yhtenäiskoulun lukio on pieni ja idyllinen, jo vuonna 1962 perustettu lukio, joka toimii 2022 käyttöön otetussa uudessa koulussa aivan Kirjonurmen tallin lähettyvillä. Koulun ja tallin välimatka on vain noin 700 m! Tavallisten lukiokurssien ohella voit suorittaa  28 op. hevosopintoja joista ratsastusta on 12 opintopistettä. Käytännössä opiskelut sisältävät siis kaksi ilmaista ratsastustuntia viikossa koko lukio-opintojen ajan. Hevoskursseilla voit opiskella ratsastuksen lisäksi myös mm. hevosen anatomiaa, ruokintaa ja terveydenhoitoa. Opiskelu ratsastuslinjalla on opiskelijalle maksutonta. Keskiarvorajamme on 7.

Ratsastuksen sekä hevosaineiden opettamisesta lukiossamme vastaa ratsastuksenopettaja Meija Lahtinen sekä  ratsastuksenopettajaksi valmistuva Miia Lahtinen.
Erinomaisella paikalla sijaitseva Kuhmoinen on vireä kunta Keski-Suomessa. Tänne on helppo tulla mistä vain. Kartta.
  • Tampereelta 85km.
  • Lahdesta 80 km.
  • Jyväskylästä 97 km.
  • Helsingistä 185 km. 
Uusille opiskelijoille on tarjolla edullisia asuntoja lukion ja tallin läheisyydessä. 
Vieraile Kuhmoisten lukion uusilla kotisivuilla täällä. Edellisvuosien asioita löytää vielä Peda.net-sivuilta, joita ei enää päivitetä. Lukiomme tarjoaa vuonna 2022 aloittaneille lukiolaisille myös ilmaisen B-ajokortin! Tästä ei paljoa paremmaksi voi pistää.

Vastaamme mielellämme kysymyksiin! Voit lisätä kysymyksen kommenttiboxiin tai osoitteeseen tai lukio(a)kuhmoinen.fi

Voit myös soittaa. Yhteystiedot löydät kotisivuiltamme. Lisää apua löydät myös ohjeita hakeutujalle -välilehdeltä.

Tervetuloa opiskelemaan!



Usein kysyttyä: 
 
1) Kuinka hyvä ratsastaja voi tulla valituksi ratsastuslinjalle?

Kuka tahansa hevosista ja ratsastuksesta kiinnostunut voi hakea linjalle. Riittää, että olet innostunut ja sinulla on jonkin verran kokemusta hevosista ja ratsastuksesta. Lukiomme keskiarvoraja on 7. Opiskelijat voidaan jakaa tasoryhmiin.

2) Millainen paikkakunta Kuhmoinen on?

Kuhmoinen on eläväinen pikkukunta, josta löytyy paljon liikuntamahdollisuuksia ja tekemistä. Aivan keskustassa on nuorisotalo. Uimaranta, urheilukenttä sekä satama ravintoloineen sijaitsevat myös kävelymatkan päässä toisistaan. Koulun ympäristöstä löytyy myös yksi Suomen parhaista frisbeegolfradoista. Kuhmoisissa on paljon vapaa-ajan asuntoja. Luonnosta pitäville voimme suositella Isojärven kansallispuistossa vierailua.

3) Pitääkö ratsastuslinjalla olla oma hevonen? 

Opiskelijat saavat ratsastuskoulun monipuoliset hevoset käyttöönsä, mutta jos sinulla on oma hevonen, on sen mukaan ottaminen kyllä mahdollista. Täysihoitopaikka maneesitallissa maksaa noin 400 e/kk. Lisätietoja saat Kirjonurmen tallilta. Myös maneesittomia tallipaikkoja löytyy eri talleilta.

4) Missä muualta tulleet opiskelijat asuvat? 

Autamme tarvittaessa ratsastuslinjalle valittuja opiskelijoita asunnon hankinnassa. Moni on hankkinut asuntonsa vapailta markkinoilta/kunnalta. Vuokrataso Kuhmoisissa on edullinen. Uusia opiskelijoita tuetaan kokonaisvaltaisesti, eikä ketään jätetä yksin. Opettajistamme on muodostettu ns. tutor-opettajatiimi, joka auttaa tarvittaessa Kuhmoisiin muuttaneita opiskelijoita. Vapaita asuntoja on runsaasti, joten jokaiselle löytyy kyllä katto pään päälle.

5) Millaisia kustannuksia opiskelijalle tulee?

Kaikki lukiokurssit ovat maksuttomia. Kuhmoisten lukiossa opiskelijat saavat käyttää koulun kurssikirjoja. Olemme antaneet jokaiselle lukiolaiselle opiskeluajaksi käyttöönsä henkilökohtaisen läppärin. Kustannuksia voi tulla asumisesta, jos opiskelija joutuu muuttamaan paikkakunnalle, mutta opiskelijat voivat hakea opintotukea. Koulun, tallin ja keskustan välillä liikkuminen ei maksa mitään, sillä ne kaikki sijaitsevat vain kävely- tai pyöräilymatkan päässä toisistaan.

6) Montako opintopistettä lukiossa on suoritettava? 

Kaikissa lukioissa on suoritettava vähintään 150op. Osa opintojaksoista on pakollisia, mutta osan voi valita. Suosittelemme, että opiskelija suorittaa ainakin sellaisissa oppiaineissa, jotka hän aikoo kirjoittaa ylioppilaskokeissa,  pakollisten opintojen lisäksi myös syventävät opinnot.  Kaikki hevos- ja ratsastusopinnot ovat koulukohtaisia kokonaisuuksia, joille ratsastuslinjalaisilla on oikeus osallistua. Opintojaksot käsittelevät ratsastuksen lisäksi mm. hevosen ruokintaa ja terveydenhoitoa. Hevos- ja ratsastusopintoja opettavat Miia ja Meija Lahtinen. Meija joka on koulutukseltaan hevosaineiden opettaja, ratsastuksenopettaja sekä II-tason ratsastusvalmentaja. Lisäksi Meija on lukenut biologiaa yliopistossa maisteriksi saakka. Master-tason opinnotkin Ypäjän hevosopistolla ovat aivan loppusuoralla. Myös Miia suorittaa ratsastuksen opettajan opintoja Ypäjän hevosopistossa . Päivätyönään Miia työskentelee Hevosurheilun toimittajana.

Heräsiko kysymys, johon et saanut vastausta? Lisää kysymys kommenttiboxiin. Vastaamme mahdollisimma pian.

45 kommenttia:

  1. Tuleeko ratsastuslinjalle hakiessa täytettävä jonkinlaista erillistä hakemusta linjalle? Onko oltava aluekilpailukokemusta tai ratsastusmerkkejä? Masenti etenkin rautalammin ratsastuslukion tavoitteet, sillä pyydettiin hyvin korkeaa osaamista ja nykyisessä perheeni rahatilanteessa esimerkiksi srl; n jäsenyys on mahdotonta. Miten pitää menetellä, jos on ollut useita ratsastuksen opettajia ja lausunnon saaminen on lähes mahdotonta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei sinä anonyymi: Toivottavasti sait vastauksen tuosta pääsivulta, jossa joku oli miettinyt samaa. Jostain syystä en saanutkaan ilmoitusta tästä kommentista ajoissa. Erillistä hakemusta ei siis tarvinnut. Lausunnon sai pyytää keneltä vain sinua opettaneelta henkilöltä. SRL:n jäsenyys on pakollinen koulun alkaessa eli elokuun alkuun mennessä. Meillä riittää, että hakija hallitsee alkeet eli pystyy jonkin verran ratsastamaan kaikissa askellajeissa. T: Miila

      Poista
    2. Ei Rautalammille tarvitse olla suorittanu niitä merkkejä tai kisannu. Itse pääsin 3 vuoden ratsastuskokemuksella, merkkisuorituksia ei ollut..:)

      Poista
  2. Paljonko solu asunnot maksavat (kk vuokra)?

    VastaaPoista
  3. Asuntoja on tosi monen hintaisia. Edullisimmillan lukiolaiset ovat löytäneet 190e/kk maksavia rivitaloyksiöitä. kaksion saa 300-500 eurolla ja niihin mahtuu helposti kaksikin opiskelijaa vuokraa jakamaan. Kela kustantaa parhaassa tapauksessa 80% vuokrasta.

    Vasrinaisia soluasuntoja ei siis ole tälä hetkellä, koska samalla hinnalla on ollut tarjolla ihan yksityisasutojakin. Soluasunnothan maksavat tyypillisesti 150-350 euroa kk.

    Toivottavasti oli apua :)
    T: Miila

    VastaaPoista
  4. Mietin tässä, että jos otan ratsastuskursseja niin sisältyvätkö ne nuihin 75 pakolliseen kursiin vai ovatko ne ''ylimmääräisiä"?

    VastaaPoista
  5. Moikka!
    Lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia. Käytännössä monet tekevät pari ylimääräistäkin.

    Lukio-opinnot jakautuvat pakollisiin, syventäviin ja sovelta­viin kursseihin.
    Pakolliset kurssit ovat sellaisia, jotka kaikkien opiskelijoiden on opiskeltava. Pakollisten kurssien määrä on 47–51 kurssia, riippuen siitä, opiskeleeko matematiikasta lyhyen vai pitkän oppimäärän.

    Syventävät kurssit ovat pääasiassa pakollisiin kursseihin liittyviä jatkokursseja. Opiskelijan on valittava opinto-ohjelmaansa vähintään kymmenen valtakunnallisesti määriteltyä syventävää kurssia. Valtakunnallisesti määriteltyjen pakollisten ja syventävien kurssien lisäksi lukio voi tarjota myös koulukohtaisia syventäviä kursseja.esim. ratsastus- ja hevoskursseja. Meillä on toki tarjolla muutakin. Mitään enimmismäärää ei ole, mutta jos kolmessa vuodessa käy, niin yleensä opiskelijat suorittavat sen 75-80 kurssia yhteensä. Ratsastuskurssit siis kuuluvat tuohon 75 kurssiin.

    VastaaPoista
  6. Haluaisin asua soluasunnossa jonkun kanssa, että vuokra menisi puoliksi. Järjestääkö koulu tällaisia?

    VastaaPoista
  7. Moikka! Opiskelijat etsivät asunnot itse, mutta koululta saa kyllä listan vapaista asunnoista. Suosittelen etsimään jonkun toisen ratsastuslinjalle hakeutuvan, jonka kanssa kimppa-asumista voisi harkita :) Koululla on yksi asunto, jota kyllä vuokrataan myös. Se on kaksio ja siihen varmaan menisi pari opiskelijaa, mutta tällä hetkellä asunnossa on tietääkseni asukas. Voin kyllä toimia välittäjänä, jos joku etsii kimppa-asuntoa. Minulle voi esimerkiksi laittaa yhteystiedot sähköpostiin (miila.mantsinen@kuhmoinen.fi) niin voin tehdä teille sähköpostilistan :)

    -Miila

    VastaaPoista
  8. En ihan saanut selkoa, että pitääkö onko tuossa kuhmoisissa siis ratsastuslinja ja sitten pelkkä lukio? Että pitääkö hakea ratsastuslinjalle saadakseen myös tuon hevostelun siihen mukaan?

    VastaaPoista
  9. On erikseen linjat yleislukiolaisille ja ratsastuslinjalasiille, mutta käytännössä kaikki muu paits heppailut opsikellaan yhdessä yleislukiolaisten kanssa : ) Opintopolkuun avautuu molemmille linjoille omat sivunsa, joiden kautta voi hakea.
    t. Miila

    VastaaPoista
  10. onko kouluun ollenkaan avoimia ovia (mahdollisuutta mennä tutustumaan)?

    VastaaPoista
  11. Moikka! Jostain syystä en huomannut viestiäsi. Siis tottakai voi tulla tutustumaan. Meille voi tulla milloin vain ja esittelemme mielellämme koulua ja tallia. Kahvitkin tarjotaan. Ajan voi sopia opon kanssa soittamalla tai sähköpostitse. Yhteystiedot löydät vaikkapa täältä: https://peda.net/kuhmoinen/yhtenaiskoulu/yhteystiedot

    VastaaPoista
  12. Moikka! Oon nyt 8 luokalla ja oon aatellu hakee tänne lukioon sitten kun 9 luokalta pääsen :) Ja tää kuulostaa tosi kivalta! Mun keskiarvo on 8,2 ollut tänä vuonna ja aijon sen myös pitää :D Kaverilta tuli kysymys: Kuinka kauan ne hevos teoriatunnit kestää? Ja monta teillä on ollut niitä viikossa?

    VastaaPoista
  13. Moikka! Kiva, että sinulla on tavoitteet korkealla :) Meillä on lukiossa viisi jaksoa lukuvuoden aikana, joten riippuu vähän vuodenajasta, kuinka paljon teoriaa on. Sanoisin, että keskimäärin kuitenkin kaksi tuntia viikossa on yleensä sellaista luokkahuoneessa tapahtuvaa teoriaa ja ne ovat ihan 45 min oppitunteja. Sitten sellaiset teoriatunnit, jotka pidetään tallilla (esim. HHR6-kurssi, jossa opetellaan oikeaoppisesti vaikkapa hevosen lastaaminen ja juoksutus apuohjilla) voivat kestää yli tunninkin. Tavallisesti yksi lukiokurssi tulee täyteen, kun oppitunteja on ollut noin. 30 kpl. Ensi elokuussa olisi tarkoitus pitää yksi sellainen viikonloppuleirin tyyppinen opintokokonaisuus, jossa olisi ratsastuksen lisäksi vähän enemmän teoriaa. Opiskelijat saisivat siis viikonlopun aikana jo ison osan HHR6-kurssista käydyksi, eikä tarvitsisi sitten arkipäivinä jäädä opiskelemaan. Tämä olisi tietenkin lukiolaisille ilmaista, kuten kaikki muukin opiskelu.

    Teoriatunteja on meillä kertynyt myös erilaisista tapahtumista. Esimerkiksi kerran olimme Tuire Kaimion hevosen käyttäytymistä käsittelevällä luennolla ja kerran vietimme muutaman tunnin Heurekan eläinaiheisessa näyttelyssä. Tampereen hevosmessuille olemme myös vieneet opsikelijat melkein joka vuosi ja sielläkin voi saada teoriatunteja roppakaupalla suoritettua osallistumalla erilaisiin näytöksiin yms. Toivottavasti oli apua ja kyselkää vaan lisää, jos jotain tulee mieleen. Tervetuloa opiskelemaan!

    VastaaPoista
  14. Hei! Tuli mieleen että jos ei ole omaa hevosta, niin pääsekö tallin tunti hevosilla ratsastamaan, ja pidetäänkö siellä tunteja? Ja mitä kustannuksia niistä tulee?

    VastaaPoista
  15. Moikka! Tällä hetkellä kenelläkään ratsastuslinjalla ei ole omaa hevosta eli kaikki pääsevät ratsastamaan ilmaiseksi tallin opetushevosilla :)Koulu tarjoaa siis kaksi tuntia viikossa ilmaiseksi.

    VastaaPoista
  16. Hei!

    Mitenkähän sinne Kuhmoisiin pääsee julkisilla? Matkahuollon sivuilta en ainakaan löytänyt yhtään yhteyttä. Kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
  17. Hei!

    Etelän suunnasta tänne pääsee aika hyvin bussilla ja samoin Tampereelle ja takaisin tulee bussit melko hyvin. Käsittääkseni vuoroja ei kuitenkaan Tampereen suunnasta ole niin runsaasti, että esimerkiksi koulunkäynti sieltä suunnasta päivittäin olisi ihan mutkatonta. Jämsään menee lisäksi Onni-bussi sekä juna Jyväskylän ja Tamereen suunnista, mutta Jämsästä ajaa vielä Kuhmoisiin puolisen tuntia autolla. Jyväskylän bussit liikennöivät Jämsästä Kuhmosiin, mutta näitä vuoroja on tietääkseni vain muutama päivässä. Osa opiskelijoista on vuosien saatossa käyttänyt kimppakyytejäkin kotiin mentäessä, koska aika usein samalta suunnalta on muitakin opiskelijoita. Laitan tähän linkkinä nuo Helsinki-Kuhmoinen aikataulut. https://liput.matkahuolto.fi/connectionlist?lang=fi&departurePlaceId=p1001&departureDate=2018-01-17&arrivalPlaceId=s4837#breadcrumb

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Meiltä kyllä pääsee Tampereelle helposti, mutta entä sieltä Kuhmoisiin? Ihan joka viikko ei viitsisi lähteä autokuskiksi.

      Poista
    2. Matkahuollon sivuilla näkyisi olevan aikataulu, jossa kerran päivässä pääsee Tampereelle ja kerran päivässä takaisin. En osaa sanoa, ovatko nämä ainoat vuorot. Jämsän kautta varmaankin myös on mahdollista tulla. Jämsään menee juna Tampereelta.

      Poista
  18. Hei! Oon 8 luokkalainen jolla on ensi keväänä edessä yhteishaku ja hevoslukio kiinnostaisi. Keskiarvoni on tällä hetkellä 7.5-8 pintaa ja perheelläni ollut aina omia hevosia joten hevosten kanssa tullun vietettyä koko elämäni. Oisko mulla minkälaiset mahdollisuudet päästä kouluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieki oon aatellu hakee tänne ensi vuonna!

      Poista
  19. Moikka! Sinulla on kyllä tosi hyvät mahdollisuudet päästä, jos keskiarvo ei vain putoa alle seiskan. Kannattaa tulla myös tutustumaan kouluun ja talliin, jos pääsee, niin tietää millaisest paikasta on kyse :) Tutustumaan voi tulla melkein milloin vain, kun sopii päivän ja ajan opinto-ohjaajan kanssa etukäteen.

    VastaaPoista
  20. Hei! Oon nyt 8.luokalla ja kovasti oon miettinyt ensi vuonna hakua ratsastuslukioon ja etenkin sinne kuhmoisiin,kun on lähin ja vaikuttaa tosi kivalle paikalle. Oon ratsastanut n. 5vuotta ja keskiarvo 8.1 niin olisiko kuinka todennäköistä päästä sinne? Ja mietin vaan noita asumisia, että onko kellään lukiolaisella lemmikkiä ollut mukana kun on sinne muuttanut? Entä onko kuhmoisissa ollenkaan uimahallia tms. Urheilumahdollisuuksia? Kiitos jo etukäteen:)

    VastaaPoista
  21. Moikka!

    Keskiarvosi riittää mainiosti ja ratsastuskokemustakin on niin paljon, että kaikki tuntikäytössä olevat hevoset varmasti sopisivat sinulle hyvin! Kyllä meidän lukiolaisilla on ainakin koiria ja kaneja ollut lemmikkeinä. Useimmissa vuokra-asunnoissa ei ole rajoitteita lemmikkien suhteen. Uimahallia Kuhmoisissa ei ole, mutta naapurikunnissa Padasjoela ja Jämmsässä on. Koululaiset taitavat käydä uimassa Padasjoella. Jämsän uiahalli tietääkseni juuri uusittiin. Sinne menee autolla noin 30 minuuttia. Padasjoki on vähän lähempänä. Tietysti meillä on monta järveä, joista ainakin Päijänneja alakarkjärvi ovat kesäaikaan uimareiden suosiossa. Kylän keskustassa on uimala, jossa on hyvät ranta hyppytorneineen ja sosiaalitiloineen. Heppojen kanssa pääsee lämpimällä uimaan suoraan tallin rannasta :) Tervetuloa opiskelemaan!

    VastaaPoista
  22. Hei! Nyt kun peruskoulun viimeinen luokka alkaa lähestyä, olen alkanut harkita lukioon menemistä ja ratsastuslukio kuulostaa minulle kaikista sopivimmalta. Ratsastuskokemusta on 10 vuotta, mutta olen vähän huolissani keskiarvostani, joka on tällä hetkellä 7.3. Haluaisinkin kysyä että vaikka aijon parhaani yrittää sen nostamisessa, niin onko nykyisellä keskiarvollani minulla mitään mahdollisuuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on lukuaineiden keskiarvoraja 7, eli kyllä sinulla on oikein realistiset mahdollisuudet päästä ratsastuslukioon. Siitä huolimatta kannattaa panostaa vikana vuonna opiskeluihin, koska hyvästä opiskelurutiinista on hyötyä ja mitä paremmin hallitsee perusasiat, sitä helpommin oppii myös lisää :) Eli tervetuloa vain opiskelemaan sitten ensi vuonna!

      Poista
  23. Voiko ratsastuskoulun hevosilla kisata muuallakin kuin oman ratsastuskoulun kisoissa? Jos voi, maksaako kisaaminen muualla?

    VastaaPoista
  24. Osa lukiolaisista on käynyt myös tallin ulkopuolella kisoissa. Hevosen lainasta ja matkakustannuksista voi sopia ratsastuskoulun omistajan kanssa, mutta kisamaksut kyllä vähintään tulee maksaa itse. Samoin, jos haluaa valmentautua, niin se on omakustanteista. Paitsi ahkerille ratsastajille on luvassa bonusvalmennustunteja ilmaiseksi kahden kuukauden välein. Meillä valmentaa mm. Mikael Wahlman ja Seppo Laine :)

    VastaaPoista
  25. Hei! Haluaisin tietää joitain asioita, jos haen tänne. Olen vielä seitsemännellä luokalla mutta kuitenkin aion varautua. Mulla ei oo paljoa kokemusta hevosista ja en oo ratsastanut paljoa, muuten ratsastaisin mutta ei ole ollut mahdollisuutta. Haluaisin tietää että mitkä asiat pitäisi osata tai tietää ennenkuin alkaa hakea sinne.

    VastaaPoista
  26. Moikka!

    Meillä on yhteistyötallin kanssa sovittu, että ihan perusasiatkin osaamalla voi hakea ja päästä meille lukioon. Vähiten ratsastaneet ovat olleen harrastuksen parissa vasta pari kuukautta ja joillakin lukiolaisilla on ihan elinikäinen ratsastuskokemus. Hevosia ja poneja on niin monenlaisia, että vähän ratsastaneet voivat harjoitella sellaisten rauhallisten aloittelijahevosten kanssa ja enemmän ratsastaneet saavat haluetssaan vähän reippaampoa hevosia. Sekään ei ole ongelma, että samalla tunnilla on vähemmän ratsastaneita ja enemmän ratsastaneita yhtä aikaa. Koska ryhmät ovat tosi pieniä, yleensä muutama ratsukko vain samalla tunnilla, voi opetaja eriyttää tehtäviä siten, että taitavami tekee eisim. avotaivutusta ja kokemattomampi harjoittelee asettamista jne. Toivottavasti oli apua!

    VastaaPoista
  27. Moikka!

    Jos on ratsastuslinjalla niin pääseekö hevosia liikuttamaan itsenäisesti tai käymään maastossa tms.? Mietin, että jos haluaisi ratsastaa joku kerta enemmän kuin sen 2krt vakkaritunneilla niin onko siihen mahdollisuuta.

    Toinen kysymys, että paljon nuo valmennukset maksavat ja keitä valmentajia teillä on nyt valmentamassa?

    Ja opettajista vielä sen verran että ketkä opettavat ratsastustunneilla?

    Kiitos jo etukäteen ja ihanaa kevään alkua! <3

    VastaaPoista
  28. Moikka! Pahoittelut, kun en huomannut ensin kommenttiasi!

    Koulun järjestämät tunnit ovat aina sellaisia, että opettaja on mukana, mutta keväisin ja syksyisin on myös maastoiltu. Moni lukiolainen on opiskeluvuosinaan kyllä hoitanut ja liikuttanut tallilla asuvia yksityishevosia tutustuttuaan omistajien kanssa ja näissä tapauksissa tietysti on maastoiltu itsenäisesti ja muutenkin ratsastettu omaan tahtiin. Jotkut ovat kyllä käyneet lukion tunneilla ja muillakin tunneilla myös näillä lainahevosilla.

    Koulu maksaa siis sen kaksi tuntia viikossa, mutta tosiaan noilla yksäreillä tai ihan tavallisille tunneille osallistumalla on voinut ratsastaa useamminkin.


    Meillä on tämän lukuvuoden aikana käynyt valmentamassa
    Seppo Laine (30-40e)
    Helkky Ylönen (n.40e)
    Ville Kulkas (50e)

    Aktiivisesti kaksi kertaa viikossa ratsastava lukiolainen on saanut joka toinen kuukausi ratsastaa yhden bonusvalmennuksen koulun piikkiin.

    Ratsastustunneista vastaavat Meija ja Miia Lahtinen, jotka ovat molemmat tosi hyviä ja pidettyjä opettajia.

    Mukavaa loppukevättä ja aurinkoista kesää! :)

    VastaaPoista
  29. olen päässyt lukioon opiskelemaan, nii pitäisikö minulla olla Wilma tunnukset, tai siis olisiko ne pitänyt tulla postissa/sähköpostissa vai saadaanko ne koulun aluttua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen siis tulossa toiselta paikkakunnalta

      Poista
  30. Moikka ja tervetuloa Kuhmmoisiin! Varmaan eilen jo selvisikin, että saat wilmatunnukset heti koulun alettua koululta :) Hyvä kysymys muuten, jos joku vaikka ensi vuonna pohtii samaa.

    VastaaPoista
  31. Moi. Oon nyt 8 luokalla ja mulla on jo aika pitkä hevoskokemus, mutta en oo käyny koskaan säännöllisillä tunneilla koska mahollisuutta ei ole ollut. Oon kuitenki käyny leireillä ja epäsäännöllisillä tunneilla sekä muuten ollu hevosten kanssa tekemisissä. Mun keskiarvo on 9.8. Minkälaiset mahollisuudet mulla ois päästä opiskelemaan?

    VastaaPoista
  32. Moikka!

    Se ettei ole säännöllisesti käynyt tunneilla ei haittaa mitään. Parikin kertaa meillä on aloittanut jopa ainoastaan alkeet osaava lukiolainen ja he ovat kyllä pärjänneet paremmin kuin hyvin muiden mukana. Ryhmät ovat pieniä ja opetusta eriytetään kyllä niin, että jokainen voi kehittyä omalla tasollaan :) Keskiarvon puolesta luonnollisestikin tulet pärjäämään lukiossa tosi hyvin :) Eli tervetuloa vaan opiskelemaan sitten ysin jälkeen!

    VastaaPoista
  33. Moi, onko teillä valinnaisaineena venäjää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin ja joutuuko teidän lukiossa pitämään paljon esitelmiä?

      Poista
    2. Hei!
      Ei varmasti sen enempää kuin muissakaan lukioissa. Esimerkiksi historiassa, psykologiassa ja uskonnossa ei ole ollut tapana pitää yksin mitään esitelmiä vaikka kirjallisia töitä joskus tuleekin. Ryhmätöitä on sitten enemmän, mutta meillä on pienet luokat, joten joissa on turvallista esittää oman ryhmän töitä :)

      Poista
  34. Hei! Kyllä voi opiskella venäjää- Lisäksi meillä opsikelukielinä, englansti, ruotsi, saksa ja ranska.

    VastaaPoista
  35. Hei! Olen ollut koko ikäni palavasti kiinnostunut ratsastuksesta, mutta en ole ikinä sitä päässyt harrastamaan koska vanhemmillani ei ole ollut varaa sitä kustantaa. Keskiarvoni on 8.5 niin mietin että onko teille mahdollista päästä jos ei ole ikinä ratsastanut kunnolla. Olen siis toki käynyt joskus ilmaisissa talutusratsastuksissa. Ja ystävieni mukana tallilla ja auttanut hevosen laitossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi! Ratsastuslinjasta saa parhaiten irti perusasiat osaamalla, eli opiskelijan on osattava ratsastaa itsenäisesti kaikissa askellajeissa. Olisiko mahdollista kesän aikana vaikka käydä ratsastuksen alkeiskurssi? Jo sellaisella osaamisella saisi ratsastuslinjasta hyvin irti. Keskiarvosi puolesta ei ole mitään esteitä. Toivottavasti osasin vastata selkeästi! :)

      Poista