Usein kysyttyä:

1) Kuinka hyvä ratsastaja voi tulla valituksi ratsastuslinjalle?

Kuka tahansa hevosista ja ratsastuksesta kiinnostunut voi hakea linjalle. Riittää, että olet innostunut ja sinulla on jonkin verran kokemusta hevosista ja ratsastuksesta. Lukiomme keskiarvoraja on 7. Opiskelijat voidaan jakaa tasoryhmiin.

2) Millainen paikkakunta Kuhmoinen on?

Kuhmoinen on eläväinen pikkukunta, josta löytyy paljon liikuntamahdollisuuksia ja tekemistä. Aivan keskustassa on nuorisotalo. Uimaranta, urheilukenttä sekä satama ravintoloineen sijaitsevat myös kävelymatkan päässä toisistaan. Koulun ympäristöstä löytyy myös yksi Suomen parhaista frisbeegolfradoista. Kuhmoisissa on paljon vapaa-ajan asuntoja. Luonnosta pitäville voimme suositella Isojärven kansallispuistossa vierailua.

3) Pitääkö ratsastuslinjalla olla oma hevonen? 

Opiskelijat saavat ratsastuskoulun monipuoliset hevoset käyttöönsä, mutta jos sinulla on oma hevonen, on sen mukaan ottaminen kyllä mahdollista. Täysihoitopaikka maneesitallissa maksaa noin 400e /kk. Lisätietoja saat Kirjonurmen tallilta.Myös maneesittomia tallipaikkoja löytyy eri talleilta.

4) Missä muualta tulleet opiskelijat asuvat? 

Autamme tarvittaessa ratsastuslinjalle valittuja opiskelijoita asunnon hankinnassa. Moni on hankkinut asuntonsa vapailta markkinoilta/kunnalta. Vuokrataso Kuhmoisissa on edullinen. Esimerkiksi rivitaloyksiön voi saada alle 200e/kk.  Uusia opiskelijoita tuetaan kokonaisvaltaisesti, eikä ketään jätetä yksin. Opettajistamme on muodostettu ns. tutor-opettajatiimi, joka auttaa tarvittaessa Kuhmoisiin  muuttaneita opiskelijoita. Vapaita asuntoja on runsaasti, joten jokaiselle löytyy kyllä katto pään päälle.

5) Millaisia kustannuksia opiskelijalle tulee?

Kaikki lukiokurssit ovat maksuttomia. Kuhmoisten lukiossa opiskelijat saavat käyttää koulun kurssikirjoja. Vain joissakin kielissä käytettävän tehtäväkirjan joutuu itse hankkimaan. Koska oppitunneilla pyritään käyttämään tieto-ja viestintätekniikkaa ja koska yo-kirjoitukset tulevat valtakunnallisesti sähköistymään, olemme antaneet jokaiselle lukiolaiselle opiskeluajaksi käyttöönsä henkilökohtaisen läppärin. Myös ratsastuslinjalle hakeneet pääsevät luonnollisesti samoista eduista osallisiksi. Kustannuksia voi tulla asumisesta, jos opiskelija joutuu muuttamaan paikkakunnalle. Toisena lukiovuonna 17 täyttävät tosin voivat saada jo opinto-ja asumistukea Koulun, tallin ja keskustan välillä liikkuminen ei maksa mitäan, sillä ne kaikki sijaitsevat vain kävely- tai pyöräilymatkan päässä toisistaan.

6) Montako kurssia lukiossa on suoritettava? 

Kaikissa lukioissa on suoritettava vähintään 75 kurssia. Osa kursseista on pakollisia, mutta osan voi valita. Suosittelemme, että opiskelija suorittaa ainakin sellaisissa oppiaineissa, jotka hän aikoo kirjoittaa ylioppilaskokeissa,  pakollisten kurssien lisäksi myös syventävät kurssit. Kaikki hevos- ja ratsastuskurssit ovat koulukohtaisia kursseja, joille ratsastuslinjalaisilla on oikeus osallistua. Kurssit käsittelevät ratsastuksen lisäksi mm. hevosen ruokintaa ja terveydenhoitoa. Hevos- ja ratsastuskursseja opettavat Miia ja Meija Lahtinen. Meija joka on koulutukseltaan hevosaineiden opettaja, ratsastuksenopettaja sekä II-tason ratsastusvalmentaja. Lisäksi Meija on lukenut biologiaa yliopistossa maisteriksi saakka. Master-tason opinnotkin Ypäjän hevosopistolla ovat aivan loppusuoralla. Myös Miian ratsastuksenopettajan opinnot Ypäjän hevosipistossa tulevat pian päätökseensä. Päivätyönään Miia työskentelee Hevosurheilun toimittajana.

Heräsiko kysymys, johon et saanut vastausta? Lisää kysymys kommenttiboxiin. Vastaamme mahdollisimma pian.

30 kommenttia:

 1. Tuleeko ratsastuslinjalle hakiessa täytettävä jonkinlaista erillistä hakemusta linjalle? Onko oltava aluekilpailukokemusta tai ratsastusmerkkejä? Masenti etenkin rautalammin ratsastuslukion tavoitteet, sillä pyydettiin hyvin korkeaa osaamista ja nykyisessä perheeni rahatilanteessa esimerkiksi srl; n jäsenyys on mahdotonta. Miten pitää menetellä, jos on ollut useita ratsastuksen opettajia ja lausunnon saaminen on lähes mahdotonta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sinä anonyymi: Toivottavasti sait vastauksen tuosta pääsivulta, jossa joku oli miettinyt samaa. Jostain syystä en saanutkaan ilmoitusta tästä kommentista ajoissa. Erillistä hakemusta ei siis tarvinnut. Lausunnon sai pyytää keneltä vain sinua opettaneelta henkilöltä. SRL:n jäsenyys on pakollinen koulun alkaessa eli elokuun alkuun mennessä. Meillä riittää, että hakija hallitsee alkeet eli pystyy jonkin verran ratsastamaan kaikissa askellajeissa. T: Miila

   Poista
  2. Ei Rautalammille tarvitse olla suorittanu niitä merkkejä tai kisannu. Itse pääsin 3 vuoden ratsastuskokemuksella, merkkisuorituksia ei ollut..:)

   Poista
 2. Paljonko solu asunnot maksavat (kk vuokra)?

  VastaaPoista
 3. Asuntoja on tosi monen hintaisia. Edullisimmillan lukiolaiset ovat löytäneet 190e/kk maksavia rivitaloyksiöitä. kaksion saa 300-500 eurolla ja niihin mahtuu helposti kaksikin opiskelijaa vuokraa jakamaan. Kela kustantaa parhaassa tapauksessa 80% vuokrasta.

  Vasrinaisia soluasuntoja ei siis ole tälä hetkellä, koska samalla hinnalla on ollut tarjolla ihan yksityisasutojakin. Soluasunnothan maksavat tyypillisesti 150-350 euroa kk.

  Toivottavasti oli apua :)
  T: Miila

  VastaaPoista
 4. Mietin tässä, että jos otan ratsastuskursseja niin sisältyvätkö ne nuihin 75 pakolliseen kursiin vai ovatko ne ''ylimmääräisiä"?

  VastaaPoista
 5. Moikka!
  Lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia. Käytännössä monet tekevät pari ylimääräistäkin.

  Lukio-opinnot jakautuvat pakollisiin, syventäviin ja sovelta­viin kursseihin.
  Pakolliset kurssit ovat sellaisia, jotka kaikkien opiskelijoiden on opiskeltava. Pakollisten kurssien määrä on 47–51 kurssia, riippuen siitä, opiskeleeko matematiikasta lyhyen vai pitkän oppimäärän.

  Syventävät kurssit ovat pääasiassa pakollisiin kursseihin liittyviä jatkokursseja. Opiskelijan on valittava opinto-ohjelmaansa vähintään kymmenen valtakunnallisesti määriteltyä syventävää kurssia. Valtakunnallisesti määriteltyjen pakollisten ja syventävien kurssien lisäksi lukio voi tarjota myös koulukohtaisia syventäviä kursseja.esim. ratsastus- ja hevoskursseja. Meillä on toki tarjolla muutakin. Mitään enimmismäärää ei ole, mutta jos kolmessa vuodessa käy, niin yleensä opiskelijat suorittavat sen 75-80 kurssia yhteensä. Ratsastuskurssit siis kuuluvat tuohon 75 kurssiin.

  VastaaPoista
 6. Haluaisin asua soluasunnossa jonkun kanssa, että vuokra menisi puoliksi. Järjestääkö koulu tällaisia?

  VastaaPoista
 7. Moikka! Opiskelijat etsivät asunnot itse, mutta koululta saa kyllä listan vapaista asunnoista. Suosittelen etsimään jonkun toisen ratsastuslinjalle hakeutuvan, jonka kanssa kimppa-asumista voisi harkita :) Koululla on yksi asunto, jota kyllä vuokrataan myös. Se on kaksio ja siihen varmaan menisi pari opiskelijaa, mutta tällä hetkellä asunnossa on tietääkseni asukas. Voin kyllä toimia välittäjänä, jos joku etsii kimppa-asuntoa. Minulle voi esimerkiksi laittaa yhteystiedot sähköpostiin (miila.mantsinen@kuhmoinen.fi) niin voin tehdä teille sähköpostilistan :)

  -Miila

  VastaaPoista
 8. En ihan saanut selkoa, että pitääkö onko tuossa kuhmoisissa siis ratsastuslinja ja sitten pelkkä lukio? Että pitääkö hakea ratsastuslinjalle saadakseen myös tuon hevostelun siihen mukaan?

  VastaaPoista
 9. On erikseen linjat yleislukiolaisille ja ratsastuslinjalasiille, mutta käytännössä kaikki muu paits heppailut opsikellaan yhdessä yleislukiolaisten kanssa : ) Opintopolkuun avautuu molemmille linjoille omat sivunsa, joiden kautta voi hakea.
  t. Miila

  VastaaPoista
 10. onko kouluun ollenkaan avoimia ovia (mahdollisuutta mennä tutustumaan)?

  VastaaPoista
 11. Moikka! Jostain syystä en huomannut viestiäsi. Siis tottakai voi tulla tutustumaan. Meille voi tulla milloin vain ja esittelemme mielellämme koulua ja tallia. Kahvitkin tarjotaan. Ajan voi sopia opon kanssa soittamalla tai sähköpostitse. Yhteystiedot löydät vaikkapa täältä: https://peda.net/kuhmoinen/yhtenaiskoulu/yhteystiedot

  VastaaPoista
 12. Moikka! Oon nyt 8 luokalla ja oon aatellu hakee tänne lukioon sitten kun 9 luokalta pääsen :) Ja tää kuulostaa tosi kivalta! Mun keskiarvo on 8,2 ollut tänä vuonna ja aijon sen myös pitää :D Kaverilta tuli kysymys: Kuinka kauan ne hevos teoriatunnit kestää? Ja monta teillä on ollut niitä viikossa?

  VastaaPoista
 13. Moikka! Kiva, että sinulla on tavoitteet korkealla :) Meillä on lukiossa viisi jaksoa lukuvuoden aikana, joten riippuu vähän vuodenajasta, kuinka paljon teoriaa on. Sanoisin, että keskimäärin kuitenkin kaksi tuntia viikossa on yleensä sellaista luokkahuoneessa tapahtuvaa teoriaa ja ne ovat ihan 45 min oppitunteja. Sitten sellaiset teoriatunnit, jotka pidetään tallilla (esim. HHR6-kurssi, jossa opetellaan oikeaoppisesti vaikkapa hevosen lastaaminen ja juoksutus apuohjilla) voivat kestää yli tunninkin. Tavallisesti yksi lukiokurssi tulee täyteen, kun oppitunteja on ollut noin. 30 kpl. Ensi elokuussa olisi tarkoitus pitää yksi sellainen viikonloppuleirin tyyppinen opintokokonaisuus, jossa olisi ratsastuksen lisäksi vähän enemmän teoriaa. Opiskelijat saisivat siis viikonlopun aikana jo ison osan HHR6-kurssista käydyksi, eikä tarvitsisi sitten arkipäivinä jäädä opiskelemaan. Tämä olisi tietenkin lukiolaisille ilmaista, kuten kaikki muukin opiskelu.

  Teoriatunteja on meillä kertynyt myös erilaisista tapahtumista. Esimerkiksi kerran olimme Tuire Kaimion hevosen käyttäytymistä käsittelevällä luennolla ja kerran vietimme muutaman tunnin Heurekan eläinaiheisessa näyttelyssä. Tampereen hevosmessuille olemme myös vieneet opsikelijat melkein joka vuosi ja sielläkin voi saada teoriatunteja roppakaupalla suoritettua osallistumalla erilaisiin näytöksiin yms. Toivottavasti oli apua ja kyselkää vaan lisää, jos jotain tulee mieleen. Tervetuloa opiskelemaan!

  VastaaPoista
 14. Hei! Tuli mieleen että jos ei ole omaa hevosta, niin pääsekö tallin tunti hevosilla ratsastamaan, ja pidetäänkö siellä tunteja? Ja mitä kustannuksia niistä tulee?

  VastaaPoista
 15. Moikka! Tällä hetkellä kenelläkään ratsastuslinjalla ei ole omaa hevosta eli kaikki pääsevät ratsastamaan ilmaiseksi tallin opetushevosilla :)Koulu tarjoaa siis kaksi tuntia viikossa ilmaiseksi.

  VastaaPoista
 16. Hei!

  Mitenkähän sinne Kuhmoisiin pääsee julkisilla? Matkahuollon sivuilta en ainakaan löytänyt yhtään yhteyttä. Kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista
 17. Hei!

  Etelän suunnasta tänne pääsee aika hyvin bussilla ja samoin Tampereelle ja takaisin tulee bussit melko hyvin. Käsittääkseni vuoroja ei kuitenkaan Tampereen suunnasta ole niin runsaasti, että esimerkiksi koulunkäynti sieltä suunnasta päivittäin olisi ihan mutkatonta. Jämsään menee lisäksi Onni-bussi sekä juna Jyväskylän ja Tamereen suunnista, mutta Jämsästä ajaa vielä Kuhmoisiin puolisen tuntia autolla. Jyväskylän bussit liikennöivät Jämsästä Kuhmosiin, mutta näitä vuoroja on tietääkseni vain muutama päivässä. Osa opiskelijoista on vuosien saatossa käyttänyt kimppakyytejäkin kotiin mentäessä, koska aika usein samalta suunnalta on muitakin opiskelijoita. Laitan tähän linkkinä nuo Helsinki-Kuhmoinen aikataulut. https://liput.matkahuolto.fi/connectionlist?lang=fi&departurePlaceId=p1001&departureDate=2018-01-17&arrivalPlaceId=s4837#breadcrumb

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Meiltä kyllä pääsee Tampereelle helposti, mutta entä sieltä Kuhmoisiin? Ihan joka viikko ei viitsisi lähteä autokuskiksi.

   Poista
  2. Matkahuollon sivuilla näkyisi olevan aikataulu, jossa kerran päivässä pääsee Tampereelle ja kerran päivässä takaisin. En osaa sanoa, ovatko nämä ainoat vuorot. Jämsän kautta varmaankin myös on mahdollista tulla. Jämsään menee juna Tampereelta.

   Poista
 18. Hei! Oon 8 luokkalainen jolla on ensi keväänä edessä yhteishaku ja hevoslukio kiinnostaisi. Keskiarvoni on tällä hetkellä 7.5-8 pintaa ja perheelläni ollut aina omia hevosia joten hevosten kanssa tullun vietettyä koko elämäni. Oisko mulla minkälaiset mahdollisuudet päästä kouluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieki oon aatellu hakee tänne ensi vuonna!

   Poista
 19. Moikka! Sinulla on kyllä tosi hyvät mahdollisuudet päästä, jos keskiarvo ei vain putoa alle seiskan. Kannattaa tulla myös tutustumaan kouluun ja talliin, jos pääsee, niin tietää millaisest paikasta on kyse :) Tutustumaan voi tulla melkein milloin vain, kun sopii päivän ja ajan opinto-ohjaajan kanssa etukäteen.

  VastaaPoista
 20. Hei! Oon nyt 8.luokalla ja kovasti oon miettinyt ensi vuonna hakua ratsastuslukioon ja etenkin sinne kuhmoisiin,kun on lähin ja vaikuttaa tosi kivalle paikalle. Oon ratsastanut n. 5vuotta ja keskiarvo 8.1 niin olisiko kuinka todennäköistä päästä sinne? Ja mietin vaan noita asumisia, että onko kellään lukiolaisella lemmikkiä ollut mukana kun on sinne muuttanut? Entä onko kuhmoisissa ollenkaan uimahallia tms. Urheilumahdollisuuksia? Kiitos jo etukäteen:)

  VastaaPoista
 21. Moikka!

  Keskiarvosi riittää mainiosti ja ratsastuskokemustakin on niin paljon, että kaikki tuntikäytössä olevat hevoset varmasti sopisivat sinulle hyvin! Kyllä meidän lukiolaisilla on ainakin koiria ja kaneja ollut lemmikkeinä. Useimmissa vuokra-asunnoissa ei ole rajoitteita lemmikkien suhteen. Uimahallia Kuhmoisissa ei ole, mutta naapurikunnissa Padasjoela ja Jämmsässä on. Koululaiset taitavat käydä uimassa Padasjoella. Jämsän uiahalli tietääkseni juuri uusittiin. Sinne menee autolla noin 30 minuuttia. Padasjoki on vähän lähempänä. Tietysti meillä on monta järveä, joista ainakin Päijänneja alakarkjärvi ovat kesäaikaan uimareiden suosiossa. Kylän keskustassa on uimala, jossa on hyvät ranta hyppytorneineen ja sosiaalitiloineen. Heppojen kanssa pääsee lämpimällä uimaan suoraan tallin rannasta :) Tervetuloa opiskelemaan!

  VastaaPoista
 22. Hei! Nyt kun peruskoulun viimeinen luokka alkaa lähestyä, olen alkanut harkita lukioon menemistä ja ratsastuslukio kuulostaa minulle kaikista sopivimmalta. Ratsastuskokemusta on 10 vuotta, mutta olen vähän huolissani keskiarvostani, joka on tällä hetkellä 7.3. Haluaisinkin kysyä että vaikka aijon parhaani yrittää sen nostamisessa, niin onko nykyisellä keskiarvollani minulla mitään mahdollisuuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on lukuaineiden keskiarvoraja 7, eli kyllä sinulla on oikein realistiset mahdollisuudet päästä ratsastuslukioon. Siitä huolimatta kannattaa panostaa vikana vuonna opiskeluihin, koska hyvästä opiskelurutiinista on hyötyä ja mitä paremmin hallitsee perusasiat, sitä helpommin oppii myös lisää :) Eli tervetuloa vain opiskelemaan sitten ensi vuonna!

   Poista
 23. Voiko ratsastuskoulun hevosilla kisata muuallakin kuin oman ratsastuskoulun kisoissa? Jos voi, maksaako kisaaminen muualla?

  VastaaPoista
 24. Osa lukiolaisista on käynyt myös tallin ulkopuolella kisoissa. Hevosen lainasta ja matkakustannuksista voi sopia ratsastuskoulun omistajan kanssa, mutta kisamaksut kyllä vähintään tulee maksaa itse. Samoin, jos haluaa valmentautua, niin se on omakustanteista. Paitsi ahkerille ratsastajille on luvassa bonusvalmennustunteja ilmaiseksi kahden kuukauden välein. Meillä valmentaa mm. Mikael Wahlman ja Seppo Laine :)

  VastaaPoista