maanantai 27. lokakuuta 2014

Yhdistä ratsastusharrastus ylioppilastutkintoon!

Tervetuloa Kuhmoisten lukion ratsastuslinjaa esittelevälle sivulle! Ratsastajille suunnattu linjamme aloitti toimintansa syksyllä 2014.  Lisää innokkaita harrastajia haetaan jälleen.  opiskelijaksi hakeudutaan kevään 2015 yhteishaussa. Lukiomme toimii yhteistyössä SRL:n hyväksymän Kirjonurmen tallin kanssa. 

Kuva: Tuomas Martikainen

Kuhmoisten lukio on idyllinen, jo vuonna 1962 perustettu lukio, joka toimii modernissa opetusympäristössä aivan Kirjonurmen tallin lähettyvillä. Koulun ja tallin välimatka on vain noin 700 m! Tavallisten lukiokurssien ohella voit suorittaa  10-15 hevoskurssia, joista ratsastusta on viisi kurssia. Käytännössä opiskelut sisältävät siis kaksi ratsastustuntia viikossa koko lukio-opintojen ajan. Hevoskursseilla voit opiskella ratsastuksen lisäksi myös mm. hevosen anatomiaa, ruokintaa ja terveydenhoitoa. Opiskelu ratsastuslinjalla on opiskelijalle maksutonta. Lisäksi tarjoamme opiskelijoiden käyttöön ilmaiset oppikirjat sekä kannettavat tietokoneet opintojen ajaksi.
Ratsastuksen sekä hevosaineiden opettamisesta lukiossamme vastaa ratsastuksenopettaja Meija Lahtinen.
Erinomaisella paikalla sijaitseva Kuhmoinen on vireä kunta Keski-Suomessa. Tänne on helppo tulla mistä vain. Kartta.
 • Tampereelta 85km.
 • Lahdesta 80 km.
 • Jyväskylästä 97 km.
 • Helsingistä 185 km. 
Uusille opiskelijoille on tarjolla edullisia asuntoja lukion ja tallin läheisyydessä. Autamme kaikissa käytännön järjestelyissä.
Vieraile Kuhmoisten lukion  Pedanet-sivuilla.
Vastaamme mielellämme kysymyksiin! Voit lisätä kysymyksen kommenttiboxiin tai sähköpostiin. 
Voit myös soittaa. Yhteystiedot löydät yllä olevan pedanet-linkin takaa. 
Tervetuloa opiskelemaan!
Mikäli haluluat tulla tutustumaan kouluun, voit sopia kanssani ajan myös suoraan sähköpostilla: miila.mantsinen(a)kuhmoinen.fi

15 kommenttia:

 1. hei! Olen ajatellut hakea Kuhmoisten lukion ratsastuslukioon. Olen harrastanut ratsastusta noin 5vuotta säännöllisesti, olen heC-B tasoinen ja 70-80cm esteradat sujuvat ihan hyvin. Olen ollut hevosten parissa paljon ja niitä kohtaan on paljon mielenkiintoa. Opiskelu ei kuitenkaan perus aineissa (englanti,matkka,äidinkieli yms.) ei ole kovinkaan mielekästä. Enkä ole kovinkaan hyvä koulussa, keskiarvoni on noin 7,8. Osaatko sanoa kannattaako minun hakea? Ja voiko ratsastus/heppa kursseilla korvata pakollisia kursseja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin ja tosiaan haen vasta kahden vuoden päästä, olen vasta kahdeksannella luokalla. Ja minulla on oma hevonen, onko mahdollista ottaaa se mukaan?

   Poista
 2. Moikka! Tervetuloa vaan :) Ratsastustasosi riittää mainiosti ja varmasti pääset kehittymäänkin. Meillä järjestetään myös paljon valmennuksia, joihin etenkin oman hevosen kanssa on helppo osallistua. Pakollisia kursseja ei voi korvata hevoskursseilla, mutta syventäviä ja soveltavia voi. Keskiarvorajamme on 7 varmasti tulisit valituksi vaikka kaikissa aineissa ei arvosanat olisikaan kovin korkeita. Suosittelen kuitenkin tsemppaamaan koulussa, koska lukio vaatii myös opskelua. Oman hevosen voi ottaa mukaan. Koulun yhteistyötallissa täysihoitotallipaikka on 350 euroa (sis. maneesin käytön) ja paikkakunnalla on myös edullisempia pikkutalleja. Tietysti välillä talli on täynnä, joten ajossa kannattaa kysellä. Kysele vaan lisää, jos jotain jäi vielä epäselväksi :) - Miila

  VastaaPoista
 3. kiitos tiedoista!Kuulostaa tosi kivalle että siellä on myös paljon valmennuksia! Nyt pitää kyllä alkaa tsemppaan koulussa nii varmasti pääsen sinne sitten kahden vuoden kulutta =)

  VastaaPoista
 4. Jep, valmennuksia on mukavasti (mm. Mikael Wahlman, Seppo Laine, Aira Toivanen... ) Tsemppiä koulun kanssa :) -Miila

  VastaaPoista
 5. Heippa! Mä oon nyt ysillä ja aattelin ens vuonna tulla tänne lukioon, mutta ongelma on se, että asun pohjanmaalla, mistä on pitkä matka Kuhmosiin, miten ja missä voi kuhmosissa asua ja mihin hintaan?:)

  VastaaPoista
 6. Moikka!
  Useimmat meidän ratsastuslinjalaisista ovat vuokranneet asunnon. Täällä Kuhmoisissa on melko edullinen hintataso. Esimerkiksi rivitaloyksiön voi saada parilla sadalla eurolla kuussa. Lukion ykkösellä, kun opiskelijat ovat vielä alle 17-vuotiaita ei voi saada Kelalta opintorahaa vaan lapsilisää, mutta kakkosvuonna opiskelija on oikeutettu opintorahaan ja asumislisään. Asumistukea voi hakea jo ensimmäisen vuoden opiskelijakin ja se kattaa ison osan vuokrasta. Lisätietoja saat täältä: http://www.kela.fi/opiskelijat
  http://www.kela.fi/asumistuki

  Tällä hetkellä moni ratsastuslinjalainen asuu Kuhmoisten terveyskeskuksen lähellä rivitalossa, mistä on pari kilometria koululle ja tallille. Useimmat liikkuvat polkupyörällä ja taitaa joku mennä skootterillakin sulan maan aikaan. Myös tässä keskustassa on tyhjiä kerrostaloasuntoja. Keskustasta koululle ja tallille on noin kilometri. Talli ja koulu ovat lähekkäin. Jos saa kämppiksen, niin asumisen kustannukset puolittuvat, eli kannattaa etukäteen kysellä, jos joku mukavan tuntuinen tyyppi olisi myös hakemassa kevään yhteishaussa.

  Koulu auttaa asunnon hankkimisessa. Viime vuonna lähetimme kaikille opsikelupaikan saaneille listan vapaista asunnoista yhteystitetoineen.

  Tervetuloa opiskelemaan ja kysy vain lisää, jos jotain jäi vielä epäselväksi :)

  T: Miila

  VastaaPoista
 7. Terve! Oon nyt kasilla oleva tyttö ja kiinnostais ysin jälkeen hakea tänne. :)
  Ratsastuksen aloitan säännöllisesti vasta nyt tammikuussa, mutta aikaisemmin olen kuitenkin jonkun verran jo ratsastanut. Hevoset kuitenkin kiinnostavat paljon ja olen käynyt aikaisemmin säännöllisesti hoitamassa tutun hevosia (tai no karsinoita pääasiassa mutta myös itse hevosiakin). Riittäisiköhän ratsastustaitoni?

  Mites muuten, järjestetäänkö tänäkin vuonna tutustumisilta (tai miksi sitä kutsutaankaan)?

  VastaaPoista
 8. Moikka! Varmasti vuoden päästä viimeistään perustaitosi riittävät hyvin. Ränä keväänä meillä ei ole suunnitteella yhteistä tutustumista, mutta kouluun saa kyllä tulla tutustumaan milloin vain. Esittelemme opinto-ohjeejan kansaa toimintaa mielellämme. Meillä on myös joka vuosi ns. avointen ovien päivä, jolloin voi tulla tutustumaan. Se pidetään tavallisesti syyslukukaudella.

  Hyvää uuta vuotta!
  -Miila

  VastaaPoista
 9. Moikka! Kun pyrkii ratsastuslinjalle sähköisessä yhteishaussa, niin miten lausunto harrastuksesta annetaan? Olen harrastanut n. 3 vuotta ratsastusta mutta tallin lopettaessa suurinpiirtein 2 vuotta sitten, en ole tallilla käynytkään melkein ollenkaan, sillä muut tallit ovat täälläpäin niin paljon tyyriimpiä:/
  Terveisin yhteishaussa 2015 ratsastuslinjalle hakija! :)

  VastaaPoista
 10. Moikka!
  Lausunto toimitetaan kirjallisesti osoitteeseen: Rehtori, länkipojantie 64, 17800 Kuhmoinen. Jos saisit sinua opettaneelta henkilöltä allekirjoituksen lausuntoon, jossa kerrot ratsastuskokemuksestasi, niin se olisi varmaan helpointa, mutta aivan yhtä hyvin voit mennä irtotunnille jollekin tallille ja pyytää sinua opettaneelta henkilöltä allekirjoituksen tunnin jälkeen lausuntoon. Jos esim. olet ratsastanut yksityistallilla vuokrahevosella, jonka omistaja osaa kertoa tasostasi, voit pyytää allekirjoituksen myös häneltä. Ratsastuskokemuksesi riittää mainiosti. Lausunnon tarkoituksena on vain todentaa, että jotain hevos- ja ratsastuskokemusta hakijalla on ennen ratsastuslinjalle hakeutumista. Tervetuloa opiskelemaan! :)

  T: Miila

  VastaaPoista
 11. Milloin lausunto täytyy lähettää?

  VastaaPoista
 12. Moikka! Lausunto pitäisi lähettää hakuajan puitteissa eli viimeistään yhteishaun viimeiseen hakupävään mennessä. Eli on vielä rutkasti aikaa :)
  t: Miila

  VastaaPoista
 13. Moikka! Olen nyt ysillä oleva tyttö, ja haluaisin hakea kuhmoisiin, asun lahdessa, joten matka ei ole kummoinen, mutta silti olisihan se mukavempi asua koulun lähellä. Vieläkö siellä useimmat opiskelijat ovat vuokranneet asuntoja läheltä, vai sattuuko kuhmoisissa kenties olemaan asuntola? Kiinnostaisi tosi paljon hakea kyseiseen paikkaan:) ja pitääkö tosiaan tälläinen lausunto olla lähetetty hakuajalla??

  VastaaPoista
 14. Moikka!

  Aika moni asuu täällä Kuhmoisissa, koska asunnot ovat melko edullisia. Asuntolaa meillä ei ole, mutta vuokra-asuntoja löytyy :) Jos tarkoitat ratsastuslausuntoa, niin kyllä se olisi hyvä lähettää yhteishaun loppuun mennessä (15.3.2016). Tervetuloa opiskelemaan! :)
  t. Miila

  VastaaPoista